پزشکی، ارایشی و بهداشتی

5 مرحله استفاده از دستگاه الکتروشوک + اجزای تشکیل دهنده

عوامل مختلفی وجود دارند که ممکن است باعث ایست قلبی شوند. از جمله این عوامل می‌توانیم به غرق‌شدگی، استرس، بیماری‌های قلبی و عروقی و… اشاره داشته باشیم. برای اینکه این افراد را به زندگی برگردانیم و به اصطلاح احیا کنیم، نیاز به دستگاه مخصوصی تحت عنوان دستگاه الکتروشوک داریم. این دستگاه تحت عنوان دفیبریلاتور نیز شناخته شده است و توانسته اسم خود را در بین پرکاربردترین تجهیزات درمانی جای دهد. ابعاد مختلفی از این دستگاه‌ها وجود دارند که هم به صورت ثابت و هم پرتابل طراحی شده‌اند. از این دستگاه می‌توان در بخش‌های مختلف بیمارستان بهره برد که در ادامه مطلب به صورت کامل آن‌ها را مورد بررسی قرار خواهیم داد؛ پس همراه ما باشید.

بررسی کامل دفیبریلاتور یا دستگاه الکتروشوک

برای شوک دادن با دستگاه دفیبریلاتور چه مراحلی باید طی شوند؟

برای اینکه بتوانید با کمک دستگاه الکتروشوک بدهید، نیاز است مراحل مختلفی را پشت سر بگذارید. در ابتدا باید مقدار ژول انتخاب شود. سپس دستگاه‌ها باید شارژ شوند. بعد از شارژ دستگاه‌ها نوبت به آماده کردن پدال‌ها می‌رسد. این پدال‌ها روی قفسه سینه قرار می‌گیرند تا بتوانند فرایند شوک دادن را انجام دهند. در نهایت با فشردن دکمه مورد نظر تخلیه انرژی صورت می‌گیرد.

ساختار دستگاه الکتروشوک به چه صورت است؟

دستگاه دفیبریلاتور از قسمت‌های مختلفی تشکیل شده است که هر کدام ایفاکننده نقش مهمی هستند و وجود نقص در هر یک باعث خواهد شد دستگاه آن‌گونه که باید عملکرد نداشته باشد. فهرست زیر به خوبی این ساختار را نشان می‌دهد:

منبع تغذیه

برای تأمین انرژی دستگاه از برق شهری استفاده می‌شود. همچنین اگر نیاز باشد از باتری قابل شارژ بهره برده شود، می‌توان با کمک کابل نسبت به شارژ آن اقدام کرد. باتری‌هایی که برای این دستگاه‌ها در نظر گرفته می‌شوند، در دو مدل مختلف هستند: سرب و اسیدی یا نیکل کادمیم. باتری مدل دوم اندازه کوچک‌تری دارد و برای اینکه بتوان ولتاژ مورد نظر را تأمین کرد، نیاز است چند باتری تهیه شود.

صفحه‌نمایش؛ از مهم‌ترین اجزای دستگاه الکتروشوک

قسمت بعدی دستگاه دفیبریلاتور صفحه‌نمایش است. روی صفحه‌نمایش پارامترهای مختلفی نشان داده می‌شوند که از جمله آن‌ها می‌توانیم به انرژی واردشده برای شوک، سیگنال قلب، ضربان قلب، میزان شارژ باتری و همچنین وضعیت پروب‌ها اشاره کنیم.

صفحه‌کلید

صفحه‌کلید به منظور روشن و خاموش کردن دستگاه مورد استفاده قرار می‌گیرد. همچنین برای اینکه بتوان شوک مورد نظر را اعمال کرد، باید از صفحه‌کلید بهره برد. لازم به ذکر است میزان شوک معمولاً بین بازه 5 تا 400 ژول قرار دارد.

اجزای تشکیل‌دهنده دستگاه دفیبریلاتور یا الکتروشوک

پروب ثبت ECG

یکی از قسمت‌های دستگاه الکتروشوک پروب ثبت ECG است. برای ثبت سیگنال قلب از قسمت مذکور استفاده می‌شود. پروب بررسی می‌کند آیا قلب توانسته پس از اعمال شوک به حالت عادی خود برگردد یا خیر؟ داشتن مدار محافظ در پروب ثبت بسیار حائز اهمیت است؛ زیرا شوکی که اعمال می‌شود، می‌تواند تقویت‌کننده‌های الکتروکاردیوگراف را خراب کند.

الکترود؛ از دیگر اجزای دستگاه دفیبریلاتور

الکترودهای دستگاه الکتروشوک خود به دو بخش داخلی و خارجی تقسیم می‌شوند. الکترود داخلی با نام الکترود قاشقی نیز خوانده می‌شود و استفاده از آن برای عمل‌های جراحی قلب باز مرسوم است. الکترود خارجی یا پدال دستی را می‌توانید در دو شکل Apex و Sternum مشاهده کنید. شکل اول در قسمت نوک یا پایین قلب جای داده می‌شود. همچنین استرنوم را باید در قاعده یا بالای قلب قرار داد. الکترودهای خارجی می‌توانند مدل‌های دیگر داشته باشند که از جمله آن‌ها می‌توانیم به الکترود چسبی اشاره کنیم. این الکترودها در دو طرف قلب قرار می‌گیرند و باید روی پوست چسبانده شوند. استفاده از این الکترودها در الکتروشوک‌های اتوماتیک و نیمه اتوماتیک بسیار رایج است.

مهم‌ترین اجزای تشکیل‌دهنده دستگاه‌های دفیبریلاتور

مهم‌ترین نکات هنگام نگهداری و استفاده از دستگاه دفیبریلاتور شامل چه مواردی می‌شوند؟

استفاده از دستگاه الکتروشوک نکات مخصوص به خود را دارد و توجه به آن‌ها باید در اولویت قرار بگیرد. باتوجه‌به لیست زیر می‌توانید به این نکات مهم پی ببرید:

  • این دستگاه‌ها باید در محیطی قرار داده شوند که دمای مناسبی دارد. دمای بالا، پایین و تابش مستقیم نور خورشید می‌توانند به دستگاه آسیب وارد کنند.
  • این دستگاه‌ها باید کاملاً از مواد شیمیایی دور نگه داشته شوند.
  • همچنین باید نهایت جلوگیری را از افتادن آن‌ها به عمل بیاورید.
  • بعد از اینکه استفاده از دستگاه تمام شد، باید ژل روی الکترود به صورت کامل پاک شود؛ زیرا باعث ایجاد رسوب می‌شود. همچنین اگر متوجه شدید ژل روی الکترود حالت خشکی پیدا کرده است، به منظور پاک کردن آن به هیچ عنوان از وسایل تیز و برنده استفاده نکنید.
  • پارچه‌ای که برای تمیز کردن دستگاه‌های دفیبریلاتور مورد استفاده قرار می‌گیرد، باید کاملاً تمیز و بدون پرز باشد. همچنین تهیه محلول پاک‌کننده مناسب نیز فراموش نشود.
  • بعد از اینکه دستگاه با کمک محصول تهیه‌شده تمیز شد، تا زمان خشک شدن نباید از آن استفاده کرد؛ در غیر این صورت باعث آتش‌سوزی خواهد شد.
  • هر بار که از دستگاه استفاده کردید، باتری نیاز به شارژ شدن دارد. همچنین برای عملکرد عالی هر دو سال یک بار نیاز است نسبت به تعویض باتری اقدام کنید. برای اینکه دستگاه به صورت کامل شارژ شود به 6 تا 24 ساعت زمان نیاز دارد.
  • زمانی که فرد می‌خواهد به بیمار شوک بدهد، باید از دستکش لاتکس استفاده کند. با این راه می‌تواند اثر شوک را از بین ببرد.
  • نکته‌ای که باید ذکر کنیم این است هنگام استفاده از دستگاه مذکور حتماً نیاز است جریان اکسیژن قطع شود. با این راه می‌توانید از ایجاد انفجار جلوگیری به عمل بیاورید.
  • همچنین هر سال حداقل یک بار دستگاه باید کالیبراسیون شود. برای انجام این کار حضور نیروی متخصص الزامی است.
نکات مهم هنگام نگهداری از دستگاه مربوطه

سخن آخر

دستگاه الکتروشوک یا دفیبریلاتور برای احیای قلب استفاده می‌شود. این دستگاه‌ها هم به صورت ثابت و هم قابل‌حمل طراحی شده‌اند تا بتوان در شرایط مختلف از آن‌ها بهره برد. دفیبریلاتور تشکیل‌شده از اجزای متعددی است و هر کدام از آن‌ها می‌توانند وظایف خاصی را به انجام برسانند. برای استفاده از این دستگاه باید 5 مرحله مختلف پشت سر گذاشته شوند. همچنین به منظور استفاده درست از دستگاه و نگهداری از آن، باید به نکات گوناگونی توجه داشته باشید که در این مطلب سعی کردیم به بیان مهم‌ترین آن‌ها بپردازیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *