آخرین دندان در قوس هر فک تحت عنوان دندان عقل خوانده میشود. همچنین دندانپزشکان از آن با نام دندان آسیای سوم نیز یاد میکنند. دندانهای عقل در انواع مختلفی موجود بوده و تعداد آنها با یکدیگر متفاوت هستند. سن رویش این دندانها با دندانهای معمولی کاملاً متفاوت است و معمولاً از 17 سالگی شروع میشود و تا 25 سالگی ادامه دارد. گاهی اوقات درد این دندانها به حدی زیاد است که تنها راهحل برای برطرف کردن آن، جراحی و یا کشیدن است. البته علل دیگری نیز مبنی بر کشیدن این دندانها وجود دارند که در ادامه به صورت کاملتر آنها را بررسی خواهیم کرد؛ پس تا انتهای مطلب دنبالکننده ما باشید.

چه دلایلی برای کشیدن دندان آسیای سوم وجود دارند؟
آیا تا به حال به این موضوع فکر کردهاید که در کنار درد، چه دلایل دیگری وجود دارند که باعث خواهند شد نسبت به کشیدن دندان عقل اقدام کنید؟ اگر جواب این سؤال را نمیدانید، اشکالی ندارد؛ زیرا در فهرست زیر برخی از مهمترین دلایل را برای شما آوردهایم:
- عفونت: یکی از اصلیترین علل برای کشیدن دندانهای عقل، عفونت است. اگر عفونت جزئی باشد، در آن صورت کنترل کردن با روشهای خانگی همچون استفاده از آنتیبیوتیک امکانپذیر است. گاهی اوقات عفونت به حدی افزایش پیدا میکند که تنها راهحل مراجعه به دندانپزشک است.
- ارتودنسی: اصلیترین هدفی که پشت انجام ارتودنسی وجود دارد، ترمیم دندانهای کج و زاویهدار است. فشار بیش از حد میتواند باعث رشد دندانهای کج شود. برای اینکه بتوان فضای کافی را به منظور ارتودنسی ایجاد کرد، در ابتدا نیاز است دندانهای عقل کشیده شوند.
- تومور دهانی: برخی از افراد مبتلا به تومور دهانی هستند که به منظور انجام آزمایشهای مختلف به رادیوتراپی نیاز دارند. برای اینکه بتوان رادیوتراپی را با موفقیت پشت سر گذاشت، نیاز است دندانهای عقل از دهان خارج شوند.
- آسیبهای فیزیکی به دندان: دلیل بعدی که میتوانیم نام ببریم، وارد شدن انواع آسیبهای فیزیکی به دندان است. دندانپزشکان زمانی که میخواهند دندانهای آسیای دوم را ترمیم کنند، ممکن است به دندانهای عقل فشار وارد کنند و باعث شکسته شدن تاج آنها شوند. در این شرایط پیشنهاد میشود این نوع از دندانها کشیده شوند.

سه راهحل برای درمان فوری درد دندان عقل
گاهی اوقات در کنار درد عجیب، عفونت نیز در این دندانها به چشم میخورد. شاید برای چند ساعت نتوانید به دندانپزشکی مراجعه کنید؛ از این رو آشنایی با چند روش درمانی میتواند بسیار کمککننده باشد. اگر به دنبال چند راهحل فوری هستید تا از عفونت و دردهای شدید رهایی پیدا کنید، میتوانید روی پیشنهادت زیر حساب باز کنید:
- آب نمک: یکی از متداولترین روشهای خانگی که پیش روی افراد قرار گرفته شده، آب نمک است. آب نمک نه تنها میتواند باعث تسکین درد شود، بلکه در از بین بردن عفونت نیز بسیار تأثیرگذار است. برای دنبال کردن این روش تنها کافی است یک لیوان آب ولرم بردارید و در آن به مقدار نیاز نمک بریزید و آن را حل کنید. برای اینکه بتوانید اثرگذاری فوقالعادهای را مشاهده کنید، پیشنهاد میکنیم در روز چندین بار نسبت به تکرار آن اقدام کنید.
- جوش شیرین: جوش شیرین یک روش درمانی دیگر است که دو راهکار متداول را در اختیار شما میگذارد. در ابتدا میتوانید پودر را به صورت مستقیم روی موضع قرار دهید. راهکار بعدی ترکیب جوش شیرین با آب و مصرف آن همانند آب نمک است.
- سرکه سیب: آخرین روش درمانی که میخواهیم به شما معرفی کنیم، سرکه سیب است. شما میتوانید دو قاشق غذاخوری از سرکه سیب را در دهان خود بریزید و مانند نمک و جوش شیرین قرقره کنید. از آنجایی که مصرف زیاد این سرکه باعث حساسیت لثهها خواهد شد، به شما پیشنهاد میکنیم دو بار در هفته را به انجام آن اختصاص دهید.

نکشیدن دندان عقل چه عوارضی دارد؟
در صورتی که نسبت به کشیدن دندان عقل اقدام نکنید، ممکن است با عوارض متعددی روبهرو شوید که هر کدام از آنها بسیار جدی و جبرانناپذیر هستند. در واقع بیشتر مواقع برای رویش این دندانها فضای کافی وجود ندارد و همین باعث ایجاد تورم خواهد شد. به طور کلی از این عوارض میتوانیم به فهرست زیر اشاره کنیم:
- بیماری لثه: نهفته باقی ماندن دندانهای عقل در فکها میتواند باعث ایجاد باکتری و آلودگی در شیارهای لثه شود. همین باعث خواهد شد تا شرایط کافی برای رشد عفونت وجود داشته باشند.
- در هم ریختگی دندان: در صورتی که دندانهای عقل کشیده نشوند، باعث تحت فشار قرار دادن دندانهای مجاور خواهند شد. همین باعث خواهد به ساختار سایر دندانها آسیب زیادی وارد شود.
- پوسیدگی: دلیل دیگری که میتوانیم بر شماریم، پوسیدگی است. بخشی از دندانهای عقل با لثه پوشانده شدهاند؛ به همین دلیل مسواک به سختی میتواند آلودگیها و کثیفیهای آن قسمتها را از بین ببرد. نتیجه این امر جمع شدن باکتری در موضع است. لازم به ذکر است این پوسیدگی و آلودگیها نه تنها میتوانند بر روی دندانهای آسیای سوم اثرگذار باشند، بلکه دندانهای مجاور را نیز تحت تأثیر خود قرار خواهند داد.
نکات مهم درباره شرایط سنی دندانهای آسیای سوم
یک سری از نکات مهم وجود دارند که درباره شرایط سنی دندان عقل به چشم میخورند. به عنوان مثال اگر این دندانها تا سن 40 سالگی برای افراد خطرآفرین نشدند، نیازی به کشیدن آنها نیست. البته لازم به ذکر است گاهی اوقات بعد از سن 40 ممکن است این دندانها اعلام حضور کنند. در این شرایط کشیدن آنها با خونریزی بیشتری همراه خواهد بود. دندانپزشکان توصیه میکنند از 25 تا 40 سالگی نسبت به کشیدن این دندانها اقدام کنید. در حالت کلی ایدهآلترین سنی که افراد میتوانند دندانهای عقل خود را جراحی کنند یا بکشند، 18 تا 25 سالگی است. البته قبل از هر چیزی با دندانپزشک خود صحبت کرده تا نکات و توصیههای لازم را با شما در میان بگذارد.
عوارض و خطرات کشیدن دندان عقل در سنین بالاتر
در صورتی که در سنین سالمندی قصد دارید برای کشیدن دندان عقل پیش قدم شوید، باید بگوییم ممکن است با خطراتی روبهرو شوید؛ از جمله:
- ریشهها در سنین بالاتر قطورتر هستند و همین موضوع کشیدن دندان را سختتر میکند.
- بعد از کشیدن دندان التیام به آهستگی صورت میگیرد.
- ممکن است باعث پوسیدگی دندانهای مجاور شود.
- به دلیل شرایط سنی تحمل بیماریها سختتر خواهد بود.

سخن آخر
دندان عقل از مهمترین دندانها به شمار میرود که ممکن است در شرایطی خطرآفرین شود. دلایل مختلفی وجود دارند که شما را به سمت کشیدن این دندانها هدایت میکنند. درد، عفونت، ترمیم و ارتودنسی نمونهای از این موارد هستند. همچنین اگر به موقع دندانهای آسیای سوم را نکشید، پوسیدگی سایر دندانهای شما را تهدید خواهد کرد؛ از این رو قبل از هر چیزی با یک دندانپزشک متخصص به صورت کامل مشورت کنید.