پزشکی، ارایشی و بهداشتی

راهکارهایی برای کاهش رشد موهای زائد!

رشد موهای زائد بدن به خودی خود امری طبیعی است که در تمامی افراد فارغ از جنسیت ، از سنین نوجوانی آغاز و در سنین بلوغ نیز کمی پر رنگ تر و ضخیم تر می گردد. برای آقایان این مورد امری طبیعی و تحمل آن نیز ساده تر بوده ، اما بسیاری از خانم ها ، راهکارهای متعددی از جمله لیزر ، اپیلاسیون و دیگر روش ها را برای مقابله با آن بر می گزینند. اما همانطور که می دانیم هیچ روش قطعی برای از بین بردن کامل این موها وجود نداشته، اما با روش ها و راهکارهایی که در ادامه این مطلب آمده، می توان موهای زائد را تضعیف و از رشد بی رویه آنها در نقاط مختلف بدن بگونه ای غیر طبیعی جلوگیری کرد.

عوامل موثر در تقویت و رشد مجدد موهای زائد

در رشد مجدد موهای زائد پس از ، از بین بردن آنها و یا رشد بی رویه آنها در فرد عوامل مختلفی تاثیر گذار بوده که عوامل ژنتیکی (تقویت آنزیم های جنسی مردانه)، وجود بیماری های خاص ( کم کاری غدد ، تومور ) ، رژیم و عادات غذایی نامناسب و همچنین عوامل محیطی جز موارد شایع آنها می باشد. بگذارید خیالتان را در ابتدا راحت کنم که هیچ روش درمانی مانند اپیلاسیون و موم درمانی و حتی لیزر موهای زائد بدن نمی تواند برای همیشه شما را از دست این موهای زائد خلاص کند، بلکه تاثیر همه آنها برای بازه زمانی خاصی بوده و بسیاری از آنها نیز مانند لیزر باعث تضعیف و کم رنگ شدن موهای زائد بدن می گردد. در واقع رویش این موها در بدن جزئی از چرخه حیات فیزیکی بدن است. اما روش های طبیعی که در ادامه آمده به کاهش رشد بی رویه آنها در کنار روش های درمانی کمک شایانی می کند.

تشخیص نوع موهای زائد بدن

بطور کلی در بدن خانم ها ممکن است دو نوع موی زائد رشد کند که یکی از آنها موهای زائد کرکی شکلی هستند و معمولاً با اپیلاسیون یا الکترولیز برطرف می شوند. نوع دیگر موی زائد که در قسمت های مختلف بدن پس از سنین بلوغ رشد کرده و در نواحی مختلف دارای تراکم و ضخامت های متفاوتی بوده و ضخیم ترین آنها در نواحی زیر بغل و تناسلی می باشد. البته رشد این نوع موها بطور طبیعی در بدن تمامی افراد وجود داشته و با استفاده از اصلاح تیغ ، اپیلاسیون و موم یا مراجعه به مطب پوست و زیبایی با دستگاه لیزر به راحتی رفع می گردد. اما نوع دیگری از موهای زائد وجود دارند که بصورت موهای ضخیم و به یکباره در نواحی مانند بازو ، چانه ، دور سینه و گردن شروع به رشد کرده که تراکم آنها در نواحی خاص به یکباره زیاد می شود.
این نوع از موهای زائد معمولاً می تواند نشانه ای از یک اختلال یا بیماری هورمونی در فرد بوده که پیشنهاد می کنیم به جای رفع آنها ، در ابتدا به دنبال دلیل رشد آنها باشید، چرا که ممکن است بیماری هایی نظیر اختلال در عملکرد غدد و ترشح هورمون ها ، کم کاری غدد یا حتی سرطان و تومور دلیل رشد آنها باشد. البته در مواردی مصرف داروهای پزشکی برای بیماری های قلبی ، بارداری و یا اختلالات ژنیتیکی از عمده دلایل آن بوده که می بایست با مراجعه به پزشک راهکارهای درمانی آنها به جای حذف موهای زائد در پیش گرفته شود و با درمان کامل رشد این موها نیز متوقف خواهد شد.

** استفاده از داروهایی خاص با عارضه جانبی باعث افزایش رشد موها می شوند. به عنوان مثال داروهایی نظیر بعضی از داروی تشنج ، کورتیزون ، نوع بخصوصی از انسولین . لذا برای رفع این مشکل می توانید با مشورت پزشک متخصص خود و با تغییر به داروی جایگزین از رشد موهای زائد بیشتر جلوگیری بعمل آورید.

برای مطالعه مقاله راه های از بین بردن موهای زیرپوستی! کلیک کنید.

راهکارهای طبیعی برای تضعیف رشد موهای زائد بدن

 استفاده از ماسک های طبیعی نظیر ماسک های صورت با ترکیبات مختلفی برای این منظور استفاده می شود. اما بهترین و در دسترس ترین آنها که تاثیر بیشتری در این مورد دارد، ماسک زردچوبه برای صورت می باشد.


 زردچوبه :

آیا واقعا زردچوبه به کاهش موهای زائد می انجامد؟ شاید باورتان نشود، اما زردچوبه دارای مواد شیمیایی بوده که با تکرار استفاده از ماسک زردچوبه ، موهای زائد بطور طبیعی کاهش می یابد. بدین منظور در ابتدا با ترکیب زرد چوبه و شیر ماسک را درست کرده که به شکل خمیر است و سپس به روی پوست صورت بگذارید. پس از یک ربع که خمیر روی پوست خشک شد، آن را بشوئید. شایان ذکر است تکرار این عمل باعث تضعیف چشمگیر رشد موهای زائد و نازک شدن آنها می گردد. البته یکی از مشکلاتی که ماسک زردچوبه ایجاد می کند ، رنگ گرفتن به پوست است. اما نگران نباشید ، شما می توانید با صابون ملایم به راحتی پوست را شستشو داده و رنگ آن را از روی پوست پاک کنید.

در عین حال استفاده از این ماسک ها در پاکسازی پوست به منظور روشن کردن پوست ، رفع لکه های پوستی ، رفع آکنه ، پاک و صاف کردن پوست هم کمک می کند.


چای سبز و نعنا :

ا توجه به اینکه از چای نعناع خشک ، هم در طب سنتی و هم در طب مدرن ، برای از بین بردن موهای زائد استفاده می گردد ، تحقیقات نشان داده که این دم نوش در کنترل رشد موهای زائد موثر است. بدین ترتیب ترشح هورمون تستوسترون را کاهش و هورمون های زنانه را در بدن فرد افزایش می دهد. بعلاوه مطالعات نشان داده که پلی فنول ها در چای سبز نیز در کاهش هورمون های عامل هیرسوتیسم کمک می کند. در این راستا نوشیدن دو فنجان چای سبز یا چای نعنا کمک شایانی در تنظیم هورمون های رشد موهای زائد در خانم ها و باعث کاهش هورمون های مردانه می گردد.

استفاده از مواد غذایی ارگانیک:  بخصوص مرغ و گوشت طبیعی باید جایگزین مرغ های هورمونی شود ، چرا که بسیاری از هورمون های بکار رفته برای رشد ، باعث ایجاد اختلال و تقویت هورمون های مردانه و در نتیجه آن ایجاد پرمویی در زنان می گردد.

تغییر رژیم غذایی از گوشت قرمز به سویا : گوشت قرمز به دلیل بالا بردن سطح هورمون آندروژن در بدن و افزایش رشد موهای زائد به مقدار زیاد توصیه نمی شود و باید مقدار مصرفی گوشت خود را در رژیم غذایی کاهش دهید. همچنین محصولات سویا جایگزین خوبی برای گوشت با افزایش سطح هورمون استروژن در بدن باشد تا با هورمون آندروژن طبیعی بدن و رشد موهای زائد مقابله کند.

پرهیز از روش های اصلاح تهاجمی :

بهتر است از روشهایی مانند تیغ و ژیلت برای رفع موهای زائد بخصوص در سنین نوجوانی پرهیز کنید، چرا که این روش ها فقط ساقه مو را اصلاح کرده و به زودی شاهد رشد مجدد آنها و حتی در شرایط بدتر تقویت و ضخیم تر شدن موهای زائد بدن می گردد. در حقیقت اصلاح با تیغ باعث می شود که موهای در فاز استراحت به فاز فعال رشد مو برود و این موضوع توسط پزشکان پوست و قبل از انجام لیزر موهای زائد به منظور فعال کردن این موها و اثربخشی لیزر درمانی بکار می رود.

کاهش وزن :

برای افرادی که دچار اضافه وزن می باشند. به دلیل اینکه با افزایش وزن و چربیهای اضافی در بدن ، با تاثیر بر تولید هورمون اضافی ، باعث افزایش در رشد موهای زائد در بدن می شود. بدین ترتیب با کاهش وزن ، شاهد تنظیم هورمون و کاهش رشد موهای زائد نیز خواهید بود. برای کاهش وزن لطفاً از روشهای سالم مانند تغذیه سالم و ورزش استفاده کنید. لازم به ذکر است کاهش وزن در افراد با سندرم تخمدان پلی کیستیک ، علاوه بر درمان به کاهش موهای زائد نیز می انجامد.

سویا؛ افزایش هورمون استروژن با وعده‌های غذایی

سومین راه آسان و خانگی برای رفع موهای زائد، مصرف سویا در وعده‌های غذایی است. سویا حاوی یک ترکیب گیاهی طبیعی به نام فیتواستروژن است که در بدن شما، مشابه استروژن عمل می‌کند.

موهای زائد می‌توانند به دلیل کمبود استروژن در بدن ایجاد شوند، بنابراین خوردن سویا و محصولات آن مانند شیر سویا یا برگر سویا ممکن است به افزایش سطح استروژن کمک کند. سعی کنید هر روز حداقل یک محصول سویا دار را در وعده غذایی خود داشته باشید.

برای مطالعه مقاله علت زیاد عرق کردن + راههای درمان آن کلیک کنید.

استفاده از داروهای ضد آندروژن

اما اگر چندان طرفدار روش‌های خانگی برای کاهش موهای زائد نیستید، مصرف داروهای ضد آندروژن نیز می‌توانند گزینه مناسبی برای شما باشند. داروهای ضد آندروژن، با کاهش میزان هورمون آندروژن، می‌توانند به کاهش رشد موهای صورت و بدن کمک کند.

پیش از تهیه یا مصرف داروهای ضد آندروژن، حتماً با پزشک خود مشورت و از مصرف داروهای هورمونی بدون تجویز پزشک، جداً خودداری کنید.

ویتامین D؛ بهترین مکمل برای از بین بردن موهای زائد

همانقدر که وجود ویتامین D برای رشد موهای سر حیاتی و پراهمیت است، مصرف منظم آن می‌تواند در کنترل موهای زائد نیز معجزه‌آور باشد! با پزشک متخصص خود مشورت کنید و میزان ویتامین D مورد نیازتان را در برنامه غذایی هفتگی خود بگنجانید.

روش‌هایی که در این مقاله معرفی کردیم، به دلیل تغییر میزان آندروژن طبیعی بدن ممکن است برای آقایان مؤثر نباشد. اما مصرف ویتامین D نه تنها از لحاظ هورمونی برای آن‌ها خطرناک نخواهد بود، بلکه با کنترل موهای زائد در نواحی مختلف بدن، به زیبایی و سلامت جسم آن‌ها خواهد افزود.

مصرف گل صدتومانی!

مصرف گل صدتومانی یکی دیگر از روش‌های خانگی برای کاهش سطح اندروژن خون و در نتیجه، کاهش میزان موهای زائد در بدن است. بهتر است پیش از مصرف این گیاه با پزشک خود مشورت کنید تا میزان مصرف را با توجه به سن، جنسیت و شرایط سلامت شما تعیین کند.

در نظر داشته باشید که مصرف داروهای گیاهی و روش‌های خانگی ممکن است بتوانند به کاهش رویش موهای زائد کمک کنند، اما نمی‌توانند در از بین بردن موهای زائد فعلی نقش بسزایی داشته باشند. به همین دلیل اگر همین حالا از هیرسوتیسم یا پرمویی رنج می‌برید، لیزر موهای زائد را به‌عنوان یک راه حل تضمینی در نظر داشته باشید.

راهکارهای درمانی برای تضعیف رشد موهای زائد بدن

کاهش دائمی موهای زائد ،  با روش های الکترولیز ، IPL و لیزر موهای زائد روش اپیلاسیون خوانده می شود که در آن تخریب فولیکول مو شکل می گیرد. البته روش های دیگر بجز موارد فوق شامل وکس و موم ، شیو ، اصلاح ، کرم موبر که باعث حذف موقت موهای زائد شده و بر فولیکول و پیاز مو تاثیری نداشته ، بلکه تنها ساقه مو را از بین می برد ، روش دپیلاسیون خوانده می شود.

در ادامه با بعضی از این روش ها آشنا خواهیم شد.

1- استفاده از کرم های تضعیف کننده رشد مو:

از جمله راهکارهای شایع در این مورد استفاده از کرم های تضعیف کننده رشد موهای زائد بدن است که معتبر ترین آنها کرم وانیکا است که با تاثیر بر روی فولیکول های ریشه مو باعث کاهش رشد ، تضعیف و یا حتی حذف آن در برخی موارد می گردد. اما به دلیل هزینه های زیاد این نوع کرم ها معمولاً فقط برای نواحی صورت استفاده می شوند. البته کرم هایی با هزینه های بسیار کمتر نیز در این مورد وجود دارند که اکثر ادعای آنها در مورد تضعیف و یا جلوگیری از رشد موهای زائد یا کاملاً بی پایه و ادعایی غلط و یا تاثیر آنها آنقدر ناچیز است که ارزش امتحان کردن ندارند.

2- استفاده از لیزر موهای زائد بدن :

و اما بهترین روشی که تاکنون برای حذف رشد موهای زائد بدن و تضعیف آنها در مراحل رشد بعدی که تا کنون وجود داشته و به نوعی توصیه تمامی متخصصان برای حداکثر نتیجه می باشد، استفاده از لیزر برای تضعیف و حذف موهای زائد می باشد که در کلینیک های زیبایی و مطب های پوست و زیبایی انجام می شود. این روش معمولاً برای ایجاد نتیجه دائمی، نیاز به تکرار 4 تا 6 جلسه ای داشته، اما بطور قطع نتیجه بخش می باشد و تاثیر آن در هر مرحله، کاهش رشد بعدی موهای زائد کاملاً چشم گیر بوده بطوری که ممکن است 90 درصد تا 98 درصد موهای زائد شما را حذف کرده و از رشد مجدد آنها جلوگیری کند.

فواید لیزر موهای زائد :

– لیزر موهای زائد روشی ایمن تر و موثرتر نسبت به هر روش دیگر اپیلاسیون نظیر لیزر خانگی IPL یا الکترولیز می باشد که با کاهش دائمی موهای زائد همراه است. شایان ذکر است این روش به پرطرفدارترین و محبوب ترین روش رفع موهای زائد در جهان بدل شده ، چنانچه علاوه بر بانوان ، آقایان نیز از لیزر درمانی برای از بین بردن موهای زائد خود استفاده می کنند.

– با توجه به اینکه در لیزر موهای زائد ، از پرتو متمرکز نور استفاده می شود ، لذا احتمال خطر آسیب کمتری به پوست نسبت به سایر روشها وجود دارد. لازم به ذکر است ، دستگاه لیزر به گونه ای دقیق طراحی شده که ملاک هدف گیری آن ، ملانین یا رنگدانه هر فولیکول مو در پوست می باشد و با پوست و بافت و اجزای داخلی بدن ، کاری ندارد.

– سرعت بالا در از بین بردن موهای زائد با روش لیزر درمانی باعث می شود که زمان انجام لیزر کاهش یابد. بعنوان مثال لیزر فول بادی (لیزر موهای تمام بدن) در حدود 30-40 دقیقه انجام گیرد. لازم به توضیح است که انجام لیزر فول بادی به معنای مناسب بودن برای تمام نقاط بدن می باشد که از دیگر مزایای لیزر موهای زائد محسوب می گردد.

– استفاده از طول موج های متفاوت برای همه طیف رنگ پوست 1 تا 6 بر اساس معیار فیتزپاترک که شامل لیزر الکس برای پوست های روشن ، لیزر دایود برای همه رنگ پوست و لیزر اندیاگ برای پوست های تیره می باشد. لازم است بدانید که در گذشته ، برای پوست های تیره ، انجام لیزر موهای زائد ممنوع بود ، اما با پیشرفت فناوری و ابداع لیزر اندیاگ ، افراد با پوست تیره هم قادر به انجام لیزر برای رفع موهای زائد خود شدند.

– روش لیزر موهای زائد بدون درد بوده و تنها با کمی گز گز در اثر ورود نور متمرکز به پوست همراه است که البته امروزه با استفاده از دستگاه های لیزر جدید دارای خنک کننده های قوی این مشکل هم رفع شده است. در نتیجه لیزر درمانی با کمترین ناراحتی و درد انجام می گردد.

– تعداد جلسات و هزینه لیزر موهای زائد نسبت به سایر روشها نظیر الکترولیز کمتر بوده و حدوداً در 8 جلسه ماهیانه ، موهای زائد کاهش قابل توجهی پیدا می کنند. البته جلسات شارژ و ترمیم به صورت هر چند ماه یکبار انجام می گیرد که در افراد مختلف ، متفاوت می باشد و در نهایت ، این جلسات به شارژ سالیانه خواهد رسید. در نتیجه در هزینه هم صرفه جویی خواهد شد.

معایب لیزر موهای زائد :

– جلسات ترمیمی سالانه بعد از دوره کامل 8 ماهه لیزر لازم است. با توجه به اینکه لیزر موهای زائد بر اساس سازمان غذا و داروی آمریکا به عنوان کاهش دائمی موهای زائد تایید شده است و نیز به دلیل اینکه موها تا پایان عمر حتی به تعداد بسیار کم در حال رشد می باشند. در نتیجه انجام جلسات شارژ بعد از رسیدن به حد مطلوب نتایج لیزر درمانی در ابتدا چند ماهه و سپس سالیانه باید صورت گیرد تا با افزایش رشد مو غافلگیر نشویم.

– با تمام مزایای لیزر موهای زائد ، این روش برای رنگ موی سفید و بور نامناسب است که البته می توان بجای لیزر از الکترولیز استفاده کرد که در ادامه به توضیح این مطلب می پردازیم.

3- استفاده از دستگاه لیزر خانگی IPL :

 IPL همان نور شدید پالسی که مانند لیزر ، از پرتو نوری قدرتمند استفاده کرده اما لیزر نیست. این دستگاه ها با انتشار پرتوهای نوری و جذب آن توسط پوست باعث گرم شدن فولیکول مو شده و به آن آسیب رسانده و سبب کاهش دائمی موهای زائد می گردد .

مزایای لیزر خانگی IPL :

– قابل حمل بودن و امکان استفاده در منزل

– ارزان تر از روش های لیزر و الکترولیز

– موثر روی موهای تیره و ضخیم

– مناسب برای پوست روشن و رنگ موی تیره با مقدار حجم موهای زائد محدود

معایب لیزر خانگی IPL :

– از بین بردن موهای زائد با درصد کمتر نسبت به لیزر و الکترولیز

– احتمال آسیب به پوست در نتیجه انتشار نور غیرمتمرکز بر خلاف لیزر

– ناکارآمد روی پوست های تیره و خطر آسیب به پوست. الکترولیز و لیزر Nd:Yag موثر روی پوست های تیره می باشد.

– صرف زمان زیاد برای از بین بردن موهای زائد

4- استفاده از الکترولیز :  

روش الکترولیز از قرارگیری سوزن در فولیکول هر مو و گسترش جریان الکتریکی در آن برای آسیب و نابودی فولیکول مو می باشد. این روش از سال 1875 مورد استفاده قرار می گیرد و امروزه با سه روش الکترولیز گالوانی ، ترمولیز و ترکیبی انجام می پذیرد. اولاً باید مرکز و متخصص الکترولیز مطمئن و باتجربه و دارای مدرک را انتخاب کنید. ضمناً از دو هفته قبل از انجام الکترولیز از اپیلاسیون و وکس و کندن موها با موچین خودداری کنید.

مزایای الکترولیز :

جلوگیری از رویش مجدد مو که بر اساس تاییدیه سازمان غذا و داروی امریکا FDA ، به رفع دائمی موهای زائد موسوم است. همچنین برخلاف لیزر درمانی ، الکترولیز در از بین موهای سفید و خاکستری هم موثر بوده و همچنین افراد با پوست تیره هم می توانند الکترولیز انجام دهند. به دلیل اینکه رنگ پوست و مو تاثیری در الکترولیز ندارد.

معایب الکترولیز :

– برای انجام الکترولیز در صورت مراجعه به مرکز نامعتبر و متخصص ناکارآمد خطرات زیادی به دنبال خواهد داشت. چرا که در این روش از جریان الکتریکی استفاده شده که در صورت استفاده نادرست می تواند به پوست آسیب زده و عوارض و سوختگی به همراه داشته باشد.

– زمان انجام و تعداد جلسات الکترولیز بسیار زیاد بوده ، به این دلیل که برای انجام الکترولیزر ، به ازای هر فولیکول باید سوزن وارد پوست گردد. در نتیجه زمانی بیشتری صرف انجام آن می گردد. برای مثال برای یک ناحیه کوچک حدود یک ساعت زمان می برد. همچنین نتایج الکترولیز خیلی دیرتر از لیزر موهای زائد مشهود می شود و حدود 2 سال برای از بین بردن موهای یک ناحیه در نظر گرفته می شود. از آن گذشته به دلیل تعداد جلسات بیشتر ، هزینه بیشتری برای رفع موهای زائد با الکترولیز صرف می شود.

– انجام الکترولیز در نواحی کوچکی از پوست بوده ، بدین معنا که برای نواحی بزرگ مانند دست یا پا مناسب نمی باشد و زمان زیادی برای انجام آن طول می کشد که مقرون به صرفه نیست، چه از نظر مالی و چه از نظر زمانی. همچنین به دلیل وارد کردن سوزن در هر فولیکول مو نسبت به لیزر دردناک تر می باشد.

هشدار : استفاده از هر دارو یا قرصی برای کاهش رشد موهای زائد نیاز به نظر پزشک متخصص پوست و زیبایی داشته چرا که ممکن است تداخل های دارویی در این مورد وجود داشته و یا باعث ایجاد عوارض بعدی گردد. ضمن اینکه در برخی موارد رشد غیر طبیعی موهای زائد ممکن است نشانه ای از بیماری دیگر بوده که می بایست ریشه یابی شده و نسبت به درمان آن اقدامات فوری صورت گیرد که شما ممکن است با خود درمانی مانع تشخیص صحیح بیماری خود شوید. بنابراین بهتر است قبل از هر اقدامی به پزشک متخصص پوست و زیبایی مراجعه کنید.

برای مطالعه مقاله همه چیز درباره جوش های چرکی و دردناک صورت! کلیک کنید.

سوالات رایج در باره تضعیف رشد موهای زائد بدن


آیا استفاده مداوم از اپیلاسیون باعث کاهش رشد موهای زائد می گردد؟


اپیلاسیون یا روش های مشابه مثل موم درمانی روش هایی هستند که موها را از ریشه خارج کرده و تا رشد مجددا آنها نسبت به روش اصلاح با تیغ تاخیر بیشتری داشته، اما در کنار درد و خارش باعث حذف یا جلوگیری از رشد مجدد آنها نمی گردد. چرا که در روش های تاثیر گذاری مانند لیزر یا کرم وانیکا فولیکول ریشه مو قرار داشته و با تخریب آن از رشد دائمی موها جلوگیری می شود که چنین عملی در استفاده از اپیلاسیون اتفاق نمی افتد.

آیا اصلاح با تیغ باعث تقویت موهای زائد می گردد؟

تا حدود بسیار کمی می توان گفت بله. چرا که با برش ساقه مو باعث تحریک ریشه به رشد بیشتر می گردد، اما زبری اولیه پس از اصلاح با تیغ یا ژیلت ربطی به زبری دائمی ندارد. به این دلیل که برش زاویه دار و تیز شدن نوک موها ، پس از چند روز از بین خواهد رفت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *